Ροξάκια

Υλικά:
Για τη ζύμη:
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
  • 1/2 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα σκόνη
  • 3 αβγά
  • μαγιά νωπή (απ' το φούρνο της γειτονιάς) στο μέγεθος καρυδιού
  • 2 κουτ. γλυκού μπέηκιν πάουντερ
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή/και λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
  • λίγο αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει (εγώ το βάζω σιγά-σιγά, ώστε η ζύμη να γίνει ελαστική να πλάθεται)
Για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • κανέλα σε ξυλάκι
  • μισό φλυτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το κακάο και τα καρύδια σκόνη. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ώστε να έχουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη.
  • Την κάνουμε μπάλα και τη χωρίζουμε στα δύο. Στο ένα μισό, προσθέτουμε το κακάο και τα καρύδια, ώστε να πάρει καφέ χρώμα και ζυμώνουμε να ανακατευτούν.
  • Ανοιγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια τη λευκή ζύμη σε ορθογώνιο πάχους 1/2 εκ. περίπου και πλαθουμε την καφέ σε μπαστούνι κυλινδρικού σχήματος. Το μήκος του μπαστουνιού να είναι ίσο με τη μακριά πλευρά του ορθογωνίου!
  • Βάζουμε το μπαστούνι της καφέ ζύμης στην άκρη του ορθογωνίου και τυλίγουμε σε ρολό, σφιχτά.
  • Κόβουμε το ρολό σε φετάκια, πάχους 1/2 εκατ. περίπου.
  • Ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς κελσίου.
  • Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του, μέχρι να αρχίσει να "δένει".
  • Περιχύνουμε τα ροξάκια ζεστά και τα καπακώνουμε ώστε να ποτιστούν καλύτερα με το σιρόπι και να μαλακώσουν. Σερβίρουμε όταν κρυώσουν!
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου