Κερασάκι γλυκό κουταλιού

Υλικά:
  • 1 κιλό κεράσια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμός μισού λεμονιού
  • 2 βανίλιες
  • 1 ποτηράκι του κρασιού νερό
Εκτέλεση:
  • Διαλέγετε σκληρά κεράσια τα οποία πλένετε καλά. Αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
  • Με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τα κουκούτσια με μεγάλη προσοχή ώστε να μη λιώσουν τα κεράσια. (Εδώ να σημειώσω ότι αξίζει να... επενδύσετε σ' αυτό το μικρό εργαλείο που αφαιρεί τα κουκούτσια από μικρούς καρπούς, θα σας διευκολύνει. Αν παρ' όλα αυτά δεν σας βρίσκεται ή το θεωρείτε περιττό, χρησιμοποιείστε την πατροπαράδοτη φουρκέτα.)
  • Στην κατσαρόλα που θα «δέσετε» το γλυκό βάλτε τα κεράσια με τη ζάχαρη σε στρώσεις και αφήστε τα περίπου δύο ωρίτσες να σταθούν.
  • Στη συνέχεια βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με το νερό.
  • Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνετε τη φωτιά. Ξαφρίζετε όταν χρειάζεται.
  • Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ΜΗ σκεπάσετε την κατσαρόλα γιατί τότε οι υδρατμοί θα σκουρύνουν το γλυκό.
  • Ρίχνετε τις βανίλιες.
  • Ελέγχετε το σιρόπι για να δείτε αν «έδεσε», ως εξής: Με ένα κουταλάκι πάρτε λίγο σιρόπι από την κατσαρόλα και αφήστε το να κρυώσει σε ένα πιατάκι. Το γλυκό έχει δέσει όταν πέφτει αργά από το κουταλάκι στο πιατάκι σχηματίζοντας μια λεπτή κλωστή.
  • Όταν το γλυκό κοντεύει να «δέσει» ρίχνετε το χυμό λεμονιού (το λεμόνι εμποδίζει το γλυκό να ζαχαρώσει), αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
  • Αφήνετε να κρυώσει στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη μέρα. Αν το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί, αποθηκεύετε σε -αποστειρωμένα- βάζα.
Σημειώσεις:
  • Από το δέσιμο του γλυκού εξαρτάται και η διάρκεια ζωής του. Αν το προτιμάτε αραιό, καλύτερα να το διατηρείτε στο ψυγείο.
  • Αν την επόμενη μέρα αλλάξετε γνώμη για την πυκνότητα του σιροπιού, μην ανησυχείτε, όλα διορθώνονται με μια δυο βράσεις ακόμα.
  • Κάποιοι προτιμούν να δένουν το σιρόπι πριν προσθέσουν το φρούτο. Είναι πιο εύκολο αλλά, κατά τη γνώμη μου, λιγότερο πετυχημένο το τελικό αποτέλεσμα.
  • Γενικά, πάντως, τα γλυκά κουταλιού δεν είναι τυφλοσούρτης. Καμία συνταγή δεν μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία, βοηθάει απίστευτα να το έχετε δει στην πράξη, να το δοκιμάσετε, να αποτύχετε για να πετύχετε. Και, μη γελιέστε, ακόμη και οι πιο έμπειροι-ες τυχαίνει κάποια φορά να το ξαναβάλουν στη φωτιά την επόμενη μέρα!!
  • Τέλος, αν και τα κεράσια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις αγορές, θα πρότεινα να περιμένετε καμιά δεκαριά μέρες ώστε να πάρετε την πρώτη ύλη εντελώς στην εποχή της.
Καλή τύχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου