Τιραμισού

Υλικά (για 4-6 άτομα):
  • 250 γραμ. τυρί μασκαρπόνε (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • ¾ φλυτζανιού ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αβγών (πάρα πολύ φρέσκoι)
  • ¾ φλυτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 2 βανίλιες
  • ½ φλυτζάνι κονιάκ (ή γλυκό κρασί μάρσαλα)
  • 2 κουταλιές σούπας κακάο
  • μπισκότα σαβαγιάρ (20 περίπου)
  • ¼ φλυτζάνι κονιάκ
Για το σιρόπι:
  • 2/3 κούπας δυνατό καφέ (espresso)
  • 1/3 φλυτζάνι νερό
  • 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
  • ¼ φλυτζάνι κονιάκ
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον καφέ και το κονιάκ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. (Καλύτερα να το έχετε κάνει 2-3 ώρες πριν αρχίσετε να φτιάχνετε το τιραμισού).
  • Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει.
  • Με ένα πιρούνι χτυπάμε το τυρί να αφρατέψει.
Για την κρέμα τιραμισού:
  • Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη πάρα πολύ καλά, ώστε να αποκτήσει το μείγμα ένα πολύ ελαφρύ κίτρινο χρώμα.
  • Ρίχνουμε τη βανίλια και το κονιάκ (ή το κρασί marsala).
  • Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος καλά χτυπημένη και παγωμένη. Χτυπάμε το μείγμα ένα λεπτό ακόμα.
  • Ρίχνουμε μέσα και το τυρί και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα (και όχι με το μίξερ).
  • Βουτήξτε τα μπισκότα σαβαγιάρ στο σιρόπι (γρήγορα, αλλιώς θα λιώσουν). Τοποθετήστε μια στρώση μπισκότα σε μια πιατέλα πήλινη ή πυρέξ (όχι μεταλλική). Βάζουμε από πάνω την μισή κρέμα και μετά άλλη μια στρώση μπισκότα και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο και το βάζουμε στο ψυγείο για 8-10 ώρες.
Παρατηρήσεις:
  • Με αυτή τη δόση γίνεται ένα μικρό τιραμισού (εγώ χρησιμοποίησα μια μακρόστενη πυρέξ φόρμα (σαν αυτές που ψήνουμε κέικ ή ψωμί). Για περισσότερο τιραμισού φτιάξτε την διπλή δόση.
  • Μη χρησιμοποιήσετε άλλο τυρί εκτός από mascarpone (θα το βρείτε στα μεγάλα super market, εγώ το βρήκα στο carrefour)
  • Mη χτυπήσετε το τυρί με το μίξερ, γιατί το μείγμα θα γίνει νερουλό.
  • Πολλοί χρησιμοποιούν και τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, τότε η κρέμα γίνεται πιο αραιή.
  • Επίσης, πολλοί χτυπάνε τα κροκάδια με τη ζάχαρη πάνω σε μπεν μαρί … το δοκίμασα και παραλίγο να γίνουν τα αβγά σφιχτά !!!
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μπισκότα σαβουαγιάρ με παντεσπάνι-βάση για τούρτα.
  • Μπορείτε να βάλετε το κονιάκ μόνο στην κρέμα ή μόνο στο σιρόπι για τα μπισκότα, αν θέλετε το τιραμισού να μην έχει πολύ ποτό.
  • Μπορείτε ανάμεσα στις στρώσεις να κοσκινίσετε κακάο.


    Γενικά υπάρχουν πολλές παραλλαγές, εσείς μπορείτε να βρείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα.

    Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου